Laatste nieuws

Geoffrey

Boem, boem, boing, boing, hakken en zagen. Sinds begin februari is dit het letterlijke dagritme van Geoffrey (20) en zijn collega’s bij Pluryn in Beekbergen. Dankzij een samenwerking met groenbedrijf GroenWerkXL onderhouden zij het groen op de Pluryn-locatie Het Hietveld, waar ze ook wonen. Werk dat uitzicht geeft op een betaalde baan.

Het is twaalf uur als de leden van ‘Team GroenWerk XL’ en hun begeleiders binnendruppelen in de verzamelruimte. De pauze is aangebroken, en dus is het even tijd voor een boterham. “We zijn vanochtend om negen uur begonnen met het bijhouden van de Rododendron, een flinke klus”, vertelt Geoffrey (20). Hij woont, net als de andere leden van het team, bij Pluryn in Beekbergen en was er vanaf het begin van ‘Team Groenwerk XL’ bij.

GroenWerkXL is geen groenbedrijf als alle anderen. Het Apeldoornse bedrijf werkt niet alleen met professionals, maar ook structureel met mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. Zo ontstond ook de samenwerking met Pluryn. De jongeren werken echt aan hun toekomst, aangezien ze uitzicht hebben op een betaalde baan bij GroenWerkXL. “We worden dan ook ’s ochtend niet uit bed gehaald; de motivatie moet uit onszelf komen”, vertelt Geoffrey.

Geoffrey Geuzebroek

Bij Geoffrey zit het wat betreft motivatie wel goed. “Toen ik in oktober 2013 bij Pluryn ging wonen, was dit er nog niet”, herinnert hij zich. “Waren mijn dagen vooral gevuld met boodschappen doen, en op donderdag klussen bij een boer. ’s Avonds had ik nog zó veel energie over. Dat is nu wel anders…”
De staat van zijn werkkleding zet zijn woorden extra kracht bij. Het is duidelijk flink aanpoten.

“Op mijn veertiende begon ik in het groenwerk. Eerst bij een hoveniersbedrijf, daarna bij de gemeente. Ook nu voelt het goed in het groen. Ik leer dagelijks bij, ook dankzij Erik, de begeleider van GroenWerkXL. Laatst kreeg ik een compliment van de directeur van GroenWerkXL. Inmiddels werk ik één dag in de week buiten Het Hietveld bij GroenWerkXL. Mijn grote motivatie is dat ik van mijn Wajong-uitkering af wil. Ze kunnen die uitkering beter aan iemand geven die ‘m wel écht nodig heeft.”

Even blijft Geoffrey stil, om dan te vervolgen: “Niet lang nadat de directeur langskwam, belde ik mijn moeder. Ik zei: “Na zes jaar sta ik eindelijk weer met mijn beide benen op de grond”. Alles valt op z’n plek dankzij ‘Team GroenWerkXL’”.